ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ / ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Παρουσιάζουμε την περίπτωση αγοριού 12 ετών, με συμπτωματολογία επίμονου άλγους στην περιοχή της κατώτερης θωρακικής σπονδυλικής στήλης και αιμωδίες κάτω άκρων. Υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης η οποία ανέδειξε την παρουσία ευμεγέθους ενδοσκληριδίου εξωμυελικής εξεργασίας, με ομαλά όρια, προσλαμβανούσης την ενδοφλεβίως χορηγούμενη παραμαγνητική σκιαγραφική ουσία παρουσιάζοντας ομοιογενή ενίσχυση και εκτεινόμενης επί των επιπέδων Θ12/Ο1/Ο2. Η ανωτέρω εξεργασία ασκούσε σημαντικά πιεστικά φαινόμενα τόσο επί του μυελικού κώνου, προκαλώντας παραμόρφωση αυτού, όσο και επί των ριζών της ιππουρίδας, οι οποίες εμφάνιζαν επιπροσθέτως εικόνα ως επί αραχνοειδίτιδος. Στα πλαίσια περαιτέρω διερευνήσεως, υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αυχενικής και θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης με σκιαγραφικό χωρίς ανάδειξη έτερης παθολογίας.
Η αντιμετώπιση περιλάμβανε την ολική χειρουργική αφαίρεση του όγκου και την αποστολή βιοψίας. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση για τη διασφάλιση της διεγχειρητικής ακεραιότητας τόσο του μυελικού κώνου όσο και των ριζών της ιππουρίδος. Η προσπέλαση περιελάμβανε τη διενέργεια πεταλεκτομών Θ12/Ο1/Ο2 και Ο3 σπονδύλων. Μετά τη διάνοιξη της σκληράς μήνιγγος και αφού ελήφθη δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) προς κυτταρολογική ανάλυση, η εξεργασία ανευρέθη στέρεα προσκολλημένη επί του τελικού νηματίου (filum terminale) το οποίο και διηθούσε. Μετά από ηλεκτροφυσιολογική επιβεβαίωση με στυλεό διέγερσης, προχωρήσαμε σε διατομή του τελικού νηματίου, κάτι που επέτρεψε την μακροσκοπικά ολική αφαίρεση της εξεργασίας. Ακολούθησε υδατοστεγής συρραφή της σκληράς μήνιγγος και σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά ανατομικά στρώματα, με σταθερές καθ’ όλη της διάρκεια τις επεμβάσεως ηλεκτροφυσιολογικές ενδείξεις εκ του νωτιαίου μυελού και των ιππουριδικών ριζών. Ο ασθενής ανένηψε εκ της αναισθησίας εντός της χειρουργικής αιθούσης χωρίς επιπλοκές και μεταφέρθηκε σε κοινό θάλαμο νοσηλείας. Ήταν σε θέση να βαδίσει και να ουρήσει την επόμενη ημέρα του χειρουργείου, χωρίς να εμφανίζει κάποιο νευρολογικό έλλειμμα, με τη μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία δύο ημέρες μετά την επέμβαση να αναδεικνύει την πλήρη αφαίρεση του όγκου.
Το αποτέλεσμα της βιοψίας ανέδειξε μυξοθηλώδες επενδύμωμα (myxopapillary ependymoma) Grade 2 κατά WHO και ο κυτταρολογικός έλεγχος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν ανίχνευσε κακοήθη κύτταρα. Κατόπιν εκτιμήσεως από παιδοογκολόγο, ο νεαρός ασθενής δεν θα χρειασθεί να υποβληθεί σε καμία συμπληρωματική θεραπεία (χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία) παρά μόνο σε επαναληπτικές μαγνητικές τομογραφίες θωρακο-οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης για τα επόμενα χρόνια.
Όγκος βάσης κρανίου με συνοδό συρίγγιο σε ασθενή 3 ετών
Αντιμετωπίσαμε την σπάνια περίπτωση ενός μικρού αγοριού που εμφάνιζε εκ γενετής μια μικρή δερματική αλλοίωση μετώπου μεταξύ των οφθαλμικών κόγχων. Η δερματική αυτή αλλοίωση δεν είχε ποτέ αξιολογηθεί έως προ λίγων μηνών οπότε και ο μικρός μας ασθενής άρχισε να ταλαιπωρείται από επεισόδια εκροής υγρού από την εν λόγω περιοχή του μετώπου. Υπεβλήθη σε MRI εγκεφάλου που αποκάλυψε ένα καλοήθη όγκο (δερμοειδή κύστη) στη βάση του κρανίου που είχε λεπτύνει το οστό και δημιουργήσει επικοινωνία (συρίγγιο) με το εξωτερικό της κεφαλής. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση διότι διαταρράσεται η μόνωση που απολαμβάνει φυσιολογικά ο εγκέφαλος από το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη βέβαιη βαρειά λοίμωξη του νευρικού συστήματος που απειλεί τη νευρολογική ακεραιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή.
Πραγματοποιήσαμε μια αυξημένης δυσκολίας χειρουργική επέμβαση κατά την οποία, μετά από πολύπλοκη κρανιοτομία στην περιοχή του μετώπου και των οφθαλμικών κόγχων, αφαιρέσαμε πλήρως τον όγκο καθώς και το συρίγγιο.
Ο μικρός ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από λίγες μόλις ημέρες νοσηλείας σε άριστη νευρολογική εικόνα.
Δερμοειδής κύστη με ενδοσκληρίδια και εξωκρανιακή επέκταση
Διάνοιξη της μήνιγγας και ριζική αφαίρεση της κύστης μαζί με την πρόσφυσή της στο δρέπανο
Καθήλωση νωτιαίου μυελού με συνοδό μηνιγγοκήλη και λίπωμα σε βρέφος 6 μηνών
Η καθήλωση του νωτιαίου μυελού με συνοδό μηνιγγοκήλη αναγνωρίζεται συνήθως αμέσως μετά τη γέννηση και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης στους πρώτους μήνες ζωής προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργικότητα των ποδιών αλλά και ο έλεγχος της κύστης και του εντέρου. Αντιμετωπίσαμε ένα βρέφος 6 μηνών που εμφάνιζε επιπλέον λίπωμα (πρόκειται για ένα καλοήθη όγκο) στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης, σε επαφή με το νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ρίζες, αυξάνοντας σημαντικά τη χειρουργική δυσκολία. Ο επιπλέον κίνδυνος οφείλεται στην ανατομική σχέση και πρόσφυση του λιπώματος με τον εξαιρετικά ευαίσθητο στους χειρισμούς νευρικό ιστό.
Η μικρή μας ασθενής υπεβλήθη σε μικροχειρουργική, υπό μικροσκόπιο, αφαίρεση του λιπώματος και απελευθέρωση των νεύρων με άριστη αισθητική αποκατάσταση.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει την καλύτερη προοπτική σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς νευρολογικά ελλείμματα.
Μετατραυματικό κάταγμα Α1 και Α2 σπονδύλων με συνοδό υπεξάρθρημα
Αντιμετωπίσαμε ένα εξαιρετικά επείγον περιστατικό σε μικρή ασθενή 5 ετών, η οποία προσκομίσθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μετα από κάκωση αυχενικής μοίρας σε έδαφος πτώσεως εξ ιδίου ύψους. Κλινικά, εμφάνιζε έντονο άλγος αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης με συνοδό μετατραυματικό ραιβόκρανο σε θέση δεξιάς πλάγιας κάμψης και στροφής της κεφάλης.
Η αξονική τομογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης ανέδειξε λοξό κάταγμα κορυφής οδόντος, κάταγμα προσθίου τόξου Α1, στροφικό υπεξάρθρημα του Α1 επί του Α2 και προσθιολίσθηση του Α2 επί του Α3.
Η αντιμετώπιση περιελάμβανε την άμεση σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας με χρήση σκληρού αυχενικού κολάρου και τη διενέργεια επείγουσας χειρουργικής επεμβάσεως ανοικτής ανατάξεως του υπεξαρθρήματος (open reduction) με συνοδό σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας με διενέργεια οπίσθιας σπονδυλοδεσίας Α1/Α2/Α3 με οπίσθιους κοχλίες πλαγίων ογκωμάτων υπό συνεχή διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (neuromonitoring). Η ασθενής έλαβε εξιτήριο την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα, χωρίς νευρολογικό έλλειμμα.