SHËRIMI I DHIMBJES SË KOKËS NËPËRMJET KIRURGJISË

Qendra për Dhimbjet e Kokës në Spitalin "Iaso" është ngritur kohët e fundit për të ofruar trajtime novatore për pacientët që vuajnë nga dhimbje të vazhdueshme kronike të kokës dhe që nuk arrijnë të gjejnë shërim përmes planeve të zakonshme të trajtimit.

Ekipi ynë kirurgjik, bazuar në përvojën shumëvjeçare të fituar në veprimtaritë e qendrës përkatëse në SHBA, identifikon nëngrupin e pacientëve tek të cilët dhimbja shkaktohet nga ngecja dhe shtypja e disa nervave të caktuara. Këta pacientë shfaqin shqetësime të shpërndara në disa zona të kokës dhe qafës, si dhe pika të veçanta që shkaktojnë këto simptoma. Te këta pacientë ne mund të kryejmë mikrokirurgji (përmes një mikroskopi) përmes së cilës shtypim nervin që shkakton dhimbjen e kokës, duke sjellë rezultate të shkëlqyera.

Në varësi të shpërndarjes së shqetësimeve, ne ndërhyjmë në zonën mbi vetulla (nervi supraorbital dhe supratrokreal), në tëmth (nervi zigomatikotemporal) apo në pjesën e pasme të kokës (nervi ocipital). Degët e nervave në fjalë kanë kryesisht funksion estetik dhe rrjedhimisht kirurgjia nuk përbën ndonjë problem funksional. Pacientët largohen nga spitali po atë ditë. Duhet pasur parasysh se mundësia e trajtimit përfundimtar kirurgjik për dhimbjet e kokës aktualisht ofrohet në pak qendra mjekësore jashtë SHBA-së.