TEKNIKA NOVATORE KIRURGJIKE / PËR FËMIJËT

 

Tumor në bazën e kafkës me fistula shoqëruese te një pacient 3-vjeçar

Ne trajtuam rastin e rrallë të një djali të vogël, i cili u shfaq me një lezion të vogël të lëkurës në ballë mes orbitave. Ky lezion i lëkurës nuk ishte vlerësuar kurrë deri përpara pak muajsh kur pacienti ynë i vogël filloi të vuante nga episode të rrjedhjes së lëngjeve në atë zonë. Ai iu nënshtrua MRI-së së trurit, përmes së cilës u zbulua një tumor beninj në bazën e kafkës (cist dermoid), i cili kishte shkaktuar hollimin e kockës dhe kishte krijuar një fistul në hundën e pacientit. Kjo është një gjendje shëndetësore shumë serioze, sepse shkakton çrregullime të izolimit të trurit nga mjedisi i jashtëm, duke shkaktuar një infeksion të rëndë të sistemit nervor që mund të rrezikojë integritetin neurologjik dhe madje edhe jetën e pacientit.

Ne kryem një ndërhyrje "cunolox", ku përfshihet një kraniotomi në zonat e përparme dhe orbitale dhe më pas e hoqëm plotësisht si tumorin, edhe fistulën.

Pacienti i vogël doli nga spitali vetëm pas disa ditësh shtrimi në një gjendje të shkëlqyer neurologjike.

Cist dermoid me shtrirje intradurale dhe trakt

Cist dermoid me shtrirje intradurale dhe trakt

Heqja radikale e cistit së bashku me ngjitjen e tij në falx cerebri

Heqja radikale e cistit së bashku me ngjitjen e tij në falx cerebri

 

 

Lidhja e palcës kurrizore me meningocelë shoqëruese dhe lipoma në një foshnjë 6-muajshe

Lidhja e palcës kurrizore e shoqëruar me meningocelë zakonisht kryhet menjëherë pas lindjes dhe kërkon trajtim kirurgjik gjatë muajve të parë të jetës, me qëllim mbrojtjen e funksionit të këmbëve, si dhe kontrollit të fshikëzës dhe të zorrëve. Ne trajtuam një foshnjë 6-muajshe që shfaqte lipomë (një tumor beninj) brenda shtyllës kurrizore, në kontakt me palcën kurrizore dhe rrënjët e nervave, çka rriste në mënyrë të konsiderueshme vështirësinë e ndërhyrjes kirurgjike. Vështirësia e madhe shkaktohet nga lidhja anatomike e palcës kurrizore me lipomën.

Pacientja jonë e vogël iu nënshtrua mikrokirurgjisë (me mikroskop) për heqjen e lipomave dhe lirimin e palcës kurrizore me një rikuperim të shkëlqyer estetik.

Ne jemi të sigurt se ajo do të ketë një jetë normale pa defekte neurologjike.