ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Νέα Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Εξετάσαμε ασθενή 65 ετών, ο οποίος παρουσίαζε αδυναμία βάδισης με σημαντική αστάθεια και διαταραχές ισορροπίας με προοδευτική επιδείνωση. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, η οποία κατέδειξε ευμεγέθη δεξιά κεντρικοπλάγια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μεταξύ του 11ου και 12ου θωρακικού σπονδύλου, η οποία ασκούσε μεγάλη πίεση στον θωρακικό νωτιαίο μυελό. Εντός του μυελού στο σημείο της πίεσης  αναδείχθηκε οίδημα, το οποίο υποδηλώνει ότι ο μυελός πάσχει (μυελοπάθεια). Η μυελοπάθεια προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και δυσκολία στην ούρηση και στην αφόδευση.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε οπίσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, αφαίρεση του τμήματος του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πίεζε τον μυελό (δισκεκτομή) και οπίσθια σπονδυλοδεσία με 4 διαυχενικές βίδες στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο και στον 1ο οσφυικό σπόνδυλο υπό συνεχή ακτινοσκοπική και νευροφυσιολογική παρακολούθηση. Ο ασθενής ανένηψε ευχερώς μετά το χειρουργείο. Η άμεση μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή. Έλαβε εξιτήριο την 4η μετεγχειρητική ημέρα σε άριστη γενική κατάσταση, περιπατητικός. Οι δισκεκτομές στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς ο νωτιαίος μυελός είναι αρκετά ευαίσθητος και δεν ανέχεται καθόλου χειρισμούς.

Συνεπώς ο χειρουργός πρέπει να δημιουργήσει επιπλέον χώρο στο χειρουργικό πεδίο αφαιρώντας οστό, προκειμένου να προσεγγίσει τον δίσκο χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσει το νωτιαίο μυελό διατηρώντας ή αποκαθιστώντας παράλληλα τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό προϋποθέτει από το χειρουργό άριστες γνώσεις της εμβιομηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης.

Pin It

» Νέα » ΘΩΡΑΚΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ
On 16 Ιανουαρίου, 2020
By

« »