ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ / ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

Όγκος βάσης κρανίου με συνοδό συρίγγιο σε ασθενή 3 ετών

Αντιμετωπίσαμε την σπάνια περίπτωση ενός μικρού αγοριού που εμφάνιζε εκ γενετής μια μικρή δερματική αλλοίωση μετώπου μεταξύ των οφθαλμικών κόγχων. Η δερματική αυτή αλλοίωση δεν είχε ποτέ αξιολογηθεί έως προ λίγων μηνών οπότε και ο μικρός μας ασθενής άρχισε να ταλαιπωρείται από επεισόδια εκροής υγρού από την εν λόγω περιοχή του μετώπου. Υπεβλήθη σε MRI εγκεφάλου που αποκάλυψε ένα καλοήθη όγκο (δερμοειδή κύστη) στη βάση του κρανίου που είχε λεπτύνει το οστό και δημιουργήσει επικοινωνία (συρίγγιο) με το εξωτερικό της κεφαλής. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση διότι διαταρράσεται η μόνωση που απολαμβάνει φυσιολογικά ο εγκέφαλος από το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη βέβαιη βαρειά λοίμωξη του νευρικού συστήματος που απειλεί τη νευρολογική ακεραιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή.

Πραγματοποιήσαμε μια αυξημένης δυσκολίας χειρουργική επέμβαση κατά την οποία, μετά από πολύπλοκη κρανιοτομία στην  περιοχή του μετώπου και των οφθαλμικών κόγχων, αφαιρέσαμε πλήρως τον όγκο καθώς και  το συρίγγιο.

Ο μικρός ασθενής έλαβε εξιτήριο μετά από λίγες μόλις ημέρες νοσηλείας σε άριστη νευρολογική εικόνα.

Δερμοειδής κύστη

Δερμοειδής κύστη με ενδοσκληρίδια και εξωκρανιακή επέκταση

Διάνοιξη της μήνιγγας

Διάνοιξη της μήνιγγας και ριζική αφαίρεση της κύστης μαζί με την πρόσφυσή της στο δρέπανο


Καθήλωση νωτιαίου μυελού με συνοδό μηνιγγοκήλη και λίπωμα σε βρέφος 6 μηνών

Η καθήλωση του νωτιαίου μυελού με συνοδό μηνιγγοκήλη αναγνωρίζεται συνήθως αμέσως μετά τη γέννηση και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης στους πρώτους μήνες ζωής προκειμένου να προστατευθεί η λειτουργικότητα των ποδιών αλλά και ο έλεγχος της κύστης και του εντέρου. Αντιμετωπίσαμε ένα βρέφος 6 μηνών που εμφάνιζε επιπλέον λίπωμα (πρόκειται για ένα καλοήθη όγκο) στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης, σε επαφή με το νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ρίζες, αυξάνοντας σημαντικά τη χειρουργική δυσκολία. Ο επιπλέον κίνδυνος οφείλεται στην ανατομική σχέση και πρόσφυση του λιπώματος με τον εξαιρετικά ευαίσθητο στους χειρισμούς νευρικό ιστό.

Η μικρή μας ασθενής υπεβλήθη σε μικροχειρουργική, υπό μικροσκόπιο, αφαίρεση του λιπώματος και απελευθέρωση των νεύρων με άριστη αισθητική αποκατάσταση.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει την καλύτερη προοπτική σε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς νευρολογικά ελλείμματα.

μηνιγγοκήλη και λίπωμα
μηνιγγοκήλη και λίπωμα
μηνιγγοκήλη και λίπωμα
μηνιγγοκήλη και λίπωμα