γ knife
Το γνωστό ως γ-Knife είναι μια από τις μεθόδους στερεοτακτικής ραδιοχειρουργικής. Ανακαλύφθηκε το 1968 και από τότε χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική πράξη. Το γ-Knife είναι ευρέως αποδεκτό ως μια αποτελεσματική μη επεμβατική μέθοδος για την θεραπεία μιας πληθώρας ασθενειών του νευρικού συστήματος. Πάνω από 10 εκατομύρια ασθενείς παγκοσμίως έχουν θεραπευτεί επιτυχώς με την χρήση του γ-Knife.
Με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς (κυρίως μαγνητική τομογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις αξονική, και αγγειογραφία) και με την βοήθεια ενός συστήματος ακινητοποίησης (στερεοτακτικό πλαίσιο) χρησιμοποιούμε ειδικό λογισμικό το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση του θεραπευτικού μας πλάνου το οποίο πρακτικά καθιστα εφικτή την ακτινοβόληση μιας βλάβης του εγκεφάλου με χειρουργική ακρίβεια, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτόν τον όρο ακτινοχειρουργική.
Το γ-Knife χρησιμοποιεί μικρές ακτίνες ακτινοβολίας οι οποίες προέρχονται από πολλαπλές πηγές κοβαλτίου. Κάθε μεμονωμένη ακτίνα δεν επηρεάζει τον φυσιολογικό εγκέφαλο στην πορεία της προς το στόχο. Όμως το σύνολο των ακτίνων όταν αυτές συγκλίνουν στην βλάβη-στόχο βάση του θεραπευτικού πλάνου, πάραγουν μια μεγάλη δόση ακτινοβολίας η οποία μπορεί να εξουδετερώσει την βλάβη.
Τα οφέλη του γ-Knife περιλαμβάνουν την αυξημένη ακρίβεια η οποία καθιστα δυνατή την εφαρμογή μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας στον στόχο μας συνήθως σε μια μόνο συνεδρία χωρίς να προκαλείται βλάβη στον περιβάλλοντα φυσιολογικό εγκέφαλο. Το ακόμα πιό βασικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης με αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών μιας κρανιοτομίας, και γιαυτό τον λόγο η τεχνική ονομάζεται από αρκετούς ώς: “χειρουργείο χωρίς νυστέρι”. Η θεραπεία με την μέθοδο αυτή διαρκεί μόνο λίγες ώρες και είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους και τις δραστηριότητές τους χωρίς να υπάρχει περίοδος ανάρρωσης.
Το γ-Knife χρησιμοποιείται σαν θεραπευτική επιλογή για μια πληθώρα ασθενειών του εγκεφάλου όπως:
-Καλοήθεις όγκους (μηνιγγιώματα, ακουστικά νευρινώματα, άλλους τύποι νευρινωμάτων, και αδενώματα υπόφυσης).
-Κακοήθεις όγκους (μεταστάσεις, γλοιώματα, γλοιοβλαστώματα)
-Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες
-Νευραλγία τριδύμου
-Κινητικές διατταραχές (όπως Parkinson)
Η ομάδα μας συνήθως αρχικά εξετάζει τον ασθενή κλινικά και μελετά τις απεικονιστικές εξετάσεις. Έπειτα αφού συγκρίνουμε όλες τις θεραπευτικές μεθόδους μπορούμε να προτείνουμε στον ασθενή την μέθοδο γ-Knife εφόσον αυτή είναι κατάλληλη.
Η ομάδα μας διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία ωστε να καθορίσουμε σωστά τον ανατομικό στόχο και σε συνεργασία με τον ακτινο-ογκολόγο και τον τεχνολόγο να αναπτύξουμε το ιδανικό ακτινοχειρουργικό θεραπευτικό πλάνο.